Sunday, 6 April 2014
Resipi gulai udang galah
Salam...amboi lamanya x mengupdate blog...huhu..anyone missed me here? Sebenarnya banyak menda yang agak mistik dan misteri berlaku padaku sepanjang bulan mac ari tu...aku pun dah buat entry...tapi banyak kali jugak pikir nak post then last2 i delete...sebab ianya terlalu privacy.. namun alhamdulillah i dah dapat balik semangat dan kekuatan yang telah hilang tu...syukur pada mu ya Allah...
Baiklah kat cni aku nak share resipi gulai udang my bonda style...lepas ni sure la leh wat sendiri..i dah reti masak...selama ni dok masak style cili api je...rasa dah bosan. Resipi ini my bonda style...atau pun kelantan style kot...ingat masa kecik2 dulu arwah ayah selalu gi mengail udang then sekali dapat berkilo2..jadi bonda selalu gulai...saiz udang pulak besar2...tapi itu dulu la lebih 20 tahun lepas...sekarang ni udang pun dah tak banyak kat sungai kelantan...mungkin spesies tu dah migrate ke habitat yang lebih aman dan jauh dari gangguan..maklumla ada jambatan pasir mas-salor... sebab tu kot dah kurang...
Kan bulan Mac hari tu kan cuti sekolah..so i bermastautin le kat kg..bila badan dah sihat sikit dan2 rasa nak makan udang galah then i ngan bonda pun gi le pasar pasir mas cari udang galah. Rega masa i beli RM 32 sekilo saiznya agak besar gak.. Actually i beli 1.5 kg sebab 1 kg wat gulai then setengah kilo lagi wat goreng.Tak pe la sekali sekala kan..lagi pun selain i..my adik pun ada kat rumah..dia pun suka gak makan lauk ni... so jom la makan sampai lebam..:p
Bahan2 yang diperlukan :
bawang merah saiz besar 5 biji, 2 ulas bawang putih, lengkuas 1.5 inci, kunyit hidup 2 inci. (ditumbuk), serbuk cili kering 1 sudu besar, asam keping, lada besar 2 biji, santan 1 biji kelapa
Selepas ditumbuk lumat, campurkan satu sudu besar serbuk cili kering dan gaulkan
Masak santan dahulu dan bahan yang ditumbuk tadi...make sure jangan lupa kacau supaya santan tadi tak berketul...
Then bila dah mendidih masukkan udang galah tadi,
Bila udang dah masak, masukkan juga asam keping dan lada besar hijau 2 biji, garam, gula dan bahan perisa then siap...senangkan :).
Then boleh le makan dengan nasi panas2...selamat mencuba :D
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment