Sunday, 8 January 2012

Ketam masak gulai cili padi

Salam...dah makan tengahari semua? Hari ini ada mood rajin nak masak...so sejak semalam terpikir nak makan ketam, jadi pagi tadi gi cari ketam...tapi yang ada cuma ketam saiz sederhana. Biasa aku beli kat carrefour jer...tapi tadi malas nak drive jauh-jauh so beli kat pasar mini jer. Lepas tu teringin nak masak puding roti...so cari bahan untuk buat puding roti sekali.

Resepi ni aku google kat internet jer...ni kali pertama aku masak gulai ketam dan puding roti...dan hasilnya okayla sedap jer...lainkali bolehla masak untuk tetamu yang datang ke rumah.


Resepi gulai ketam masak cili padi
- beberapa ekor ketam
- 1 helai daun kunyit (dicarik)
- 1 batang serai (dititik)
- 1 asam keping 
- santan

bahan dikisar
- 1/2 inci kunyit hidup
- 10  biji cili padi
- 2 ulas bawang putih
- 4 ulas bawang merah
- 1 biji bawang besar saiz sederhana
- 1/2 inci belacan

Cara memasak :
1. Ketam dibersihkan dengan memotong kaki dan sepit diketuk.
2. Masukkan bahan dikisar, serai dan ketam, masak hingga ketam bertukar warna.
3. Kemudian masukkan santan, setelah mendidih masukkan daun kunyit, asam keping, garam, gula dan   
    bahan perisa.
4. Biarkan mereneh seketika dan angkat.

Masakan yang kedua puding roti...tapi tak letak resepi dia cuma letak gambar jer...hehe...nampak macam hangus kat atas tapi kat bawah okay jer...lainkali kena kurangkan masa bakar, tadi guna masa 30 minit suhu 180 darjah celcius...apa pun rasanya tetap sedap...okay selamat mencuba.

1 comment:

  1. Best nyer ketam. Hari tuh aku dah masak resepi Ayam masak lemak cili padi ko tuh. :)

    ReplyDelete