Sunday, 16 June 2013

Resepi gulai darat udang


Salam...hari ni i nak berkongsi resepi....first time i masak gulai darat udang...biasa masak lemak cili api je....resepi ni hasil google kat internet tadi....tapi i confused sikit la....gulai darat memang kena letak serbuk kari ke?...kalau ikutkan yang my bonda ajar macam tak letak....tapi hentam sajala labu....yang penting dah masak menjadi....sedap jugak.... lenkali bolehla buat lagi.... :)

Kebetulan i singgah kedai mini basah  jumaat petang tu....nampak ada udang saiz agak besar jugak dan fresh so terus beli....maklumlah ari sabtu i kena sekolah ganti semalam...so baik terus beli je time free  gini...Hari sabtu tak masak pun, sebab kat sekolah ada sukantara waktu pagi...then lepas rehat ada hari koperasi...cikgu2 bukak gerai jual makanan dengan bantuan pelajar2...so i beli makanan kat situ je...dah jimat tenaga tak payah masak2...lagi satu yang bestnyer dorang bukak car wash RM5 jer...wah terus suruh dorang basuh je...x payah susah2 gi car wash...

Okla..berbalik kepada resepi tadi antara bahan2 yang digunakan :
udang saiz sederhana besar 10 ekor
2 ulas bawang putih*
1 ulas bawang merah saiz besar*
1 inci kunyit hidup *
yang bertanda * diblend
lengkuas 1 inci diketuk
serai i inci diketuk
2 sudu serbuk cili kering
2 sudu serbuk kari
1 sudu asam jawa
santan RM3

Cara memasak :
1. Panaskan minyak, kemudian tumis bahan blend sehingga masak.
2. Masukkan lengkuas, serai, serbuk cili dan kari yang dicampukan dengan sedikir air kemudian masak sehingga pecah minyak.
3. Kemudian masukkan air asam jawa dan santan.
4. Bila dah menggelegak masukkan udang dan lada hijau besar.
5. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa...siap.



Resipi ni i makan dengan nasi panas dan ikan goreng panas2...best.....selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment